Kooperatifçiliğin yükselen yıldızı: Konya 05/01/2016

Kooperatifçiliğin yükselen yıldızı: Konya

Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta yükselen şehri Konya'ya projeleriyle renk katan Konya-Karaman Tarım Kooperatifleri Birliği, kooperatifçiliğin zirvesine ilerliyor

Kooperatifçiliğe örnek illerden biri olan Konya-Karaman Tarım Kooperatifleri Birliği, kooperatifçilik tarihine damga vuracak projeleriyle dikkat çekiyor. 2 milyon nüfuslu Konya'da faaliyet gösteren ve ortaklarının daha iyi hizmet alabilmesi için var gücüyle çalışan Birlik, 2016 yılında da örnek teşkil edecek bir çok proje planlıyor. Hayvan varlığıyla dikkat çeken bölgede birliğe bağlı 66 ortak bulunuyor.

HER ADIMDA ORTAKLARIN YANINDA
Üretim alanında gelen olarak süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren Birlik, günde ortalama 35 tonluk sütü sanayici ile buluşturuyor. 7 ortakla yola çıkan Birliğin, bugün Konya ve Karaman bölgelerinde 66 ortağı ve 8 bin üyesi bulunmakta. Bünyesinde ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ve tarım danışmanları bulunduran Birlik, her türlü sorun ve adımında ortaklarının yanında oluyor. Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile ortak bir çok projeye imza atan Birlik, bölgedeki üniversite profesörleri ve araştırma enstitüleri ile birçok alanda ortak eğitimler düzenliyor.

TARIM VE HAYVANCILIK BİR ARADA
Tarımsal danışmanlık hizmeti kapsamında 5 ziraat mühendisi ile 320 adet çiftçiye, toprak hazırlığından hasada kadar tüm işlemlerinde yardım eden birlik, hayvancılık alanında da önemli Avrupa Birliği projelerine katılıyor. Üreticiler; mısır, şeker pancarı, buğday, arpa, patates, fik, ayçiçeği, meyve(elma,kiraz,çilek) ve havuç yetiştiriyor. Hayvancılıkla bitkisel üretimin bir arada yapıldığı Konya'da büyükbaş hayvan yetiştiriciliği daha yaygın. Hayvancılık alanında besi ve süt sığırcılığı dikkat çekiyor.

AVRUPA'DA İNCELEMELERDE BULUNUYORLAR
Konya Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlükleri ile ortaklaşa yapılan Avrupa projeleriyle Avrupa'da inceleme ve temas imkanı sağladıklarını dile getiren Konya Karaman Tarım Kooperarifleri Birlik Başkanı Seyit Mehmet Dağ, "Hollanda ve İsveç'te yaklaşık 1 hafta süren bir eğitimle çiftçi örgütleri incelendi. Bu projeler sayesinde Avrupa'daki çalışmaları ve ilerlemeleri takip ediyoruz. Karatay Tarım İlçe Müdürlüğü ve Konya Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz AB Leonardo Da Vinci Projesi var. Bu proje kapsamında yönetime bağlı birim kooperatiflerden gitmek isteyenler Avrupa'ya giderek yerinde incelemelerde bulundu. Gördüklerini örnek olarak kendini geliştiren birliklerimiz de var. Önümüzdeki yıl yeni bir projeyle Almanya'ya gidecek ve hayvansal üretimi inceleyeceğiz. Hem Avrupa'da hem de ülkemizde daha birçok proje çalışmamız mevcut" dedi.

HAYVAN ALIMINDA KOLAYLIK
Anlaşmalı bankanın sağladığı finansmanla yurtiçinden ve yurtdışından hayvan alımı yapıldığını söyleyen Başkan Dağ, "Gelecekler hariç bine yakın hayvan alımı gerçekleştirdik. Buradaki amacımız hayvancılığa teşvik etmek. 5 kişilik bir heyetimiz var. Onlar gidip alınacak bölgeden hayvanları seçiyor. Seçilen 2-7 aylık gebe hayvan buraya getiriliyor ve burada veterinerlerin kontrolünden geçiyor. Gebe değilse geri gönderiyoruz. Tüm tetkikleri yapılan hayvanın bir hastalığı, sorunu yoksa aldığımız yere ödeme yapıyoruz. Bu durumda kimse riske girmemiş ve zararlı çıkmamış oluyor. Aynı zamanda hayvanların gebelik dönemi ve sonrası için de üreticimize eğitim veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

ÜYELERE HASTANE İMKANI
Üyelerin indirimli sağlık hizmeti alabilmesi için özel bir hastaneyle görüşme yapıldığını ve kısa süre içerisinde imza atılacağını da müjdeleyen Başkan Dağ, "Kooperatifimiz üyelerinin özel hakları olsun istiyoruz. Sadece üyemiz olan kişinin değil aynı zamanda birinci dereceden akrabasının da bu imkanlardan yararlanması adına çalışıyoruz. İmza aşamasında olan anlaşmamız tamamlandıktan sonra üyelerimiz kimlik numarasıyla gidip kendisine özel olan yüzde 25 gibi bir indirim oranıyla tedavi olabilecek. Aynı zamanda anlaşmalı olduğumuz hastanenin doktorlarıyla da eğitimler düzenlemeyi hedefliyoruz" dedi.

GÜNDE 35 TON SÜT
Tüm kooperatiflerin süt topladığı Konya'da, aylık bin 500, günlük ise ortalama 35 ton süt toplandığını anlatan Başkan Dağ, "Ortaklarımıza kepçe, taşıma hizmeti ve 7/24 ulaşabilecekleri veterinerlik hizmetleri veriyoruz. Sadece Bulcuk Köyü'nde vatandaş sütünü getirip kendi tanka döküyor ve bu sebeple oranın süt fiyatı farklıdır. Yanı sıra yem satışlarımız var. Anlaştığımız firmalarla yem temin ediyoruz. Ayrıca bölgelerimizde market hizmeti veren kooperatiflerimiz de var. İçeriçumra kooperatifinde günlük 500 litre süt getirene hediye olarak süt soğutma tankı veriyoruz" diye konuştu.

KOOPERATİFÇİLİK İLERLEME SÜRECİNİ GÜÇLENDİRDİ
Tüm bu imkanların yanı sıra Ticaret Borsası'nın Toprak Analizi Laboratuvarıyla yapılan anlaşma kapsamında üyelere normal fiyatın altında toprak analizi yapma imkanı sağladıklarının altını çizen Başkan Dağ, Konya'nın son 8 senede özellikle hayvancılıkta atağa geçmesi ile ilgili de yorumda bulundu. Bitkisel üretimde 1'inci sırada olan Konya'da zamanla kaba yem ile hayvancılık yapmanın da cazip hale geldiğini vurguladı. Vatandaşın hayvan yemini de kendi arazisinden temine ettiğini, tarım ve hayvancılık işlerinin birlikte yürüdüğünü söyleyen Dağ, "Eskiden arazilerde kalan hayvansal üretimin yiyeceği kaba yemler boşa gidiyordu. Eskiden 1 evde 1 kişi çalışıyordu. Şimdi ise tüm aile bilinçli bir şekilde hem tarım hem hayvancılıkla uğraşıyor. Bu vesileyle hayvancılıkta ilk sıraya çıktığımızı düşünüyorum. Tabi kooperatifçilik de bu süreci güçlendiren bir etken" şeklinde konuştu.

BİRLİK İLE DAHA İYİYE
Türkiye genelinde sütte sıkıntı yaşandığını ancak en kısa zamanda bu sıkıntının aşılmasını ümit ettiklerini dile getiren Başkan Dağ, birlik ve beraberlik çerçevesinde üreticinin kazancı için çalışmayı amaçlamak gerektiğinin altını çizdi. Bölgedeki mevcut hayvanın yüzde 90'ının hoştay olduğunu kaydeden Dağ, "Yarısını elden çıkarıp simental hayvan getirirsek, sütte istenen yağ oranını yakalar ve süt pazarlarken daha dik oluruz" dedi.
İnsanların olduğu gibi bitki ve hayvanların da sigortalarının olması adına sigorta acentacılığı fikrini öneren Başkan Dağ, "Konya'da 330 kooperatif var. Benim birim kooperatifimin 1080 ortağı var. 13 bine yakın hayvanı vardır ve en az 6 binine sigorta yaptıracaktır. Bitkisel üretimde de bu durum aynı şekilde, sigorta yapılmalıdır. Bu fikir üzerine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

MUTLU İNEKLER MUTLU ÇİFTÇİLER
Tarım il müdürlüğüyle birlikte yapılan proje kapsamında Konya'nın 4 bölgesinde 4 bakıma muhtaç ahır yenilendi. Durumu müsait olmayan üreticiler tespit edilerek, sponsorlar tarafından ihtiyaçlarının karşılanması sağlandı. Hüyük, Çumra, Ilgın ve Sarayönü bölgelerindeki kooperatif başkanlarının yardımıyla bölgelerdeki ihtiyaç sahibi, hayvancılık yapmak isteyen fakat durumu el vermeyen üreticiler belirlendi. Sponsorlarla görüşülerek ahırlar yenilendi. Çatıların yapımı, makinelerin yapımı gibi hem teknik yardım yapıldı hem de hayvan beslenme uzmanları yenilenen ahırlara kontrollere giderek durum tespitinde bulundu.

Başkan Dağ, 66 ortaklı ve 8 bin üyeli Birliğin 1500 üye ile en yüksek üye sayısına sahip olan kooperatifinin, kendisinin de başkanı olduğu, Çumra İlçesi'nde bulunan İçeriçumra Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olduğunu söyledi. 2 katlı binasının üst katında halka ücretsiz toplantı ve düğün imkanı sağlanan Kooperatifte, Süt Soğutma Merkezi ve Silaj Paketleme Ünitesi bulunuyor. Süt alım satımı yapılan kooperatifte aynı zamanda yem temini de sağlanıyor.

Yönetim Kurulu
Seyit Mehmet Dağ

Çumra ilçesi İçeriçumra Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı

Ahmet Aktürk

Ilgın İlçesi Bulcuk Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı

İsmail Çapıt

Cihanbeyli İlçesi Taşpınar ve yaylaları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı

Ahmet Çelikbaş

Hüyük İlçesi Kıreli Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı

Ahmet Gezer

Sarayönü İlçesi Ladik Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı