DÖVİZ YÜKSELDİ, “SÜT SIĞIRCILIĞI İTHALİ PROJESİ” ASKIYA ALINDI 29/09/2015

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğince (TARIM-KOOP) ortaklarına yönelik hayata geçirilmek istenen “süt sığırcılığı ithalatı projesi”nin, dövizdeki yükseliş nedeniyle askıya alındığı bildirildi
TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, projeleri kapsamında, 2 bin 500 “simental” ırkı büyükbaş hayvanı Avusturya, Fransa ve Letonya bölgesinden getirmeyi planladıklarını belirtti. Her kooperatif üyesine 10’ar baş hayvan dağıtımını planladıklarını anlatan Özkurnaz, şöyle konuştu: “Hatta sözleşmelerimizi bile hazırlamıştık. Son zamanda hükümetin kurulamamasından dolayı ciddi anlamda dolar ve avronun yükselmesi dolayısıyla projemizi askıya almak zorunda kaldık. Bir büyükbaş hayvan fiyatı Avrupa Birliği ülkelerinde 2 bin 200 dolarken, şimdiki gelinen noktada bu rakamın bize maliyeti 3 bin avroya çıktı. Hayvanın getirilmesi, nakliyesi, 21 günlük karantina altına alınması sürecinde bakımı bir kooperatif ortağımıza 12-13 bin liraya mal olacağını tespit ettik. Ağır bir rakam karşımıza çıktı. O anlamda projemizi askıya aldık.”
Özkurnaz, projeyi 1 Kasım seçimlerinden sonra tekrar hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, “Tabii dolar ve avronun bu şekilde kalmayacağını da düşündüğümüz için daha ucuz fiyata çiftçimize bunları kazandırabilirsek mutlu olacağız” dedi.

“KOOPERATİFLERİMİZ OLDUKÇA AKTİF”
Kooperatifin Çanakkale’de 48 bin ortağı bulunduğunu, Türkiye genelinde ise 28 ilde 600 bin dolayında üyelerinin olduğunu anlatan Özkurnaz, “Biz sadece süt hayvancılığı ile değil zeytinyağı fabrikalarıyla, soğuk hava depolarıyla ve orman kesimleriyle yoğun bir şekilde faaliyette bulunuyoruz. Kooperatiflerimiz o konuda oldukça aktif” diye konuştu.
Özkurnaz, “simental”in hem et hem de süt ırkına mensup bir hayvan olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu proje süt artışını sağlayacak ve çiftçimiz buradan geçimini temin etmiş olacak diye değerlendiriyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu sıkıntılı sürecin aşılması halinde tarımsal ürünlerin daha değer kazanacağına inanıyoruz. Bu süreci süreklilik halinde değil geçici olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımızın yanı sıra bölgemizde bazı firmalarımızın sütleri, süt ürünlerini bırakması dolayısıyla 50 ton gibi bir süt elimizde kaldı. Onu da bir haftalık bir çalışmayla başka firmalara dağıttık. İlimizde özellikle Biga, Çan, Yenice ve Bayramiç ilçelerimizde birlik olarak süt toplama merkezleri yapmaya başladık. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Oralarda süt toplama merkezleri oluşturup, hem nakliye açısından hem de kış aylarında yoğun kar yağışı alan dağlık bölgelerimizdeki kooperatiflerimizin de üreticilerimizin de ürünlerini daha merkezi yerlere ara nakliye yaptırarak sütleri toplamak arzusundayız.”

.