EKER, BAKANLIĞA TARIMDAN KÜLTÜRE AGROSTRATEJİ KİTABIYLA VEDA ETTİ 29/09/2015

Mehdi Eker, 10 yıldır yaptığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazdığı “Tarımdan Kültüre Agrostrateji” kitabıyla veda etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker Bakanlığa tarımın “stratejik derinliği”ni kaleme aldığı “Tarımdan Kültüre Agrostrateji” adlı kitabıyla veda etti. Literatüre kazandırdığı ‘agrostrateji’ kavramını derinlemesine inceleyen Eker, kitabında tarımın tarihçesine ilişkin çarpıcı bilgilere de yer veriyor.
Eski Bakan Eker, kendi sitesindeki kitabıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bu eserde bazı temel göstergelerin, analizlerin ve tespitlerin cevaplarını bulmanın yanında, daha çok ülkemiz için stratejik bir değeri olan tarım olgusunu; literatüre büyük bir ihtimalle ilk defa bizim tanımlamamızla girecek olan "agrostrateji" ve "agrostratejik değer" kavramlarıyla ele almaya çalıştık.
Bunu yaparken, bu milletin bir ferdi olarak kişisel planda birincil amacım; aynı ortak kaderi paylaştığım, aynı kültürel havzasından su içtiğim, aynı hayat nehri içinde birlikte aktığım insanlarımızın dikkatlerini tayin edici büyük güç tarafından, bize sunulan nimetlere ve imkânlara dikkat çekmekle birlikte, üzerinde yerleşik olduğumuz toprak parçasının bugün ve yarınımızda bizim için bir servet alanı olduğu gerçeğinden dolayı Allah'a şükretmenin farkına varmak...
Ve makro planda ise millet olarak dünden bugüne insanlığın büyük ailesinin bir rengi olarak bizim kadim geçmişimizden bugüne medeniyet havzamızı oluşturan ve coğrafyamızla birebir ilgisi olan tabiata karsı zarif yaklaşımımıza, toprağa karsı hayati derecedeki hassasiyet ve bize emanet olarak verilen tüm canlıların kutlu değerini göz önünde bulunduran bir ölçüyle eseri yazmaya gayret etmek, benim için belirleyici bir ilke ve doğaya karsı bir sözleşmenin, bir 'akit' ve bir 'akide'nin can damarı denebilecek maddesi olmuştur."
Kitapta tarım tarihimizde önemli noktalarda verildi. Buğday, arpa, yonca, soğan, sarımsak, üzüm, elma, armut, incir, kavun, mercimek, nohut, zeytin, bezelye ve lahananın anavatanı Anadolu olduğu yer aldı.
Kitapta, kişi başına tüketimde dünya birincisi olan Türkiye'nin çayı 1940’tan beri yetiştirildiğini, şekerin ülkeye 1906 yılında geldiğini ve bununla birlikte domatesin 1859’da Anadolu’da üretilmeye başlandığıyla ilgili bilgi de aktarıldı.
Kuru fasulye Güney Amerika kökenli olduğu ve Türkiye’ye gelişinin 200 yıl öncesine dayandığı ve 1789 Fransız ihtilaline kadar hayvan yiyeceği olarak kullanılan patatesin Türkiye’ye Rusya üzerinden geldiği ve ilk olarak Karadeniz’de üretildiğinin bilgisi Eski Bakan Eker’in kitabında yerini aldı.