Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı karnesi açıklandı 19/10/2015

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı karnesi açıklandı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği yetki doğrultusunda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinatörlüğünde yapılan çalışma sonucu Türkiye genelindeki rekolte tahmini verileri açıklandı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu adına Başkan Ümmühan Tibet’in imzasıyla yapılan açıklamaya göre; Türkiye genelinde toplam zeytin ağaç sayısının 167 milyon 847 bin 627 adet. Bu ağaçların 145 milyon 321 bin 360 adetinin meyve verdiği ve ağaç sayısının geçtiğimiz yıla göre 4 milyon 775 bin 833 adet arttığı, bu artışın da yüzde 3,4 oranında gerçekleştiği belirtildi. Buna mukabil meyve vermeyen 2 milyon 526 bin 267 adet olduğu ve geçen yıla göre 1 milyon 488 bin 344 adet olup, yüzde 6,2 oranında da azalış ivmesi yönünde olduğu kaydedildi.
Ağaç başına ortalama 7,9 kg zeytin verimi ile Türkiye genelindeki üretim miktarında ise toplam zeytin dane üretiminin 1 milyon 108 bin 188 ton olduğu bunun da geçen yıla göre 61 bin 564 ton olup, geçen yıla oranla da yüzde 5,2 oranında azaldığı ifade edildi. Sofralık zeytin üretiminin ise geçen yıl ile hemen hemen aynı olduğu ve 397 bin 025 ton olarak belirlendiği vurgulandı. UZZK’nın yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde zeytinyağı üretiminin ise; geçen yıla göre 26 bin 885 ton olarak belirlendiği, yüzde 15,9 oranında azalarak bu yıl 143 bin 115 ton civarında üretilmesinin beklenildiği öğrenildi.
Geçtiğimiz iş yılında fiyatların sürekli yükseleceği beklentisi ile devreden zeytinyağı stoğunun yaklaşık 20 bin ton seviyesinde olduğu tahmin edildiğine işaret edilen açıklamada, devreden stok ile birlikte 2015 - 2016 iş yılı toplam zeytinyağı miktarının 163 bin ton olduğunun görüldüğü belirtildi.

İHRCAATIN 20 BİN TON SEVİYESİNDE OLMASI BEKLENİYOR
İç tüketimde markalı, ambalajlı zeytinyağı pazarında son iki yılın ortalamasında yüzde 17-20 pazar kaybının yaşandığı, buna karşın markasız yağ satışlarında yine aynı seviyede olacağı tahminiyle zeytinyağı tüketiminde önemli bir değişiklik olmayacağının öngörüldüğünün ifade edildiği açıklamada, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği'nden alınan bilgiye göre de markalı, ambalajlı zeytinyağı ihracatının da bir miktar artışla 20 bin ton seviyesinde seyredileceğinin altı çizildi.
Sofralık zeytin üretiminin ise 397 bin ton olduğunun dikkate alındığında geçtiğimiz yıllardaki üretime yakın seviyelerde olduğu tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Son 10 yıldan beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın destekleri ile dikilen ağaç miktarı ile ülkemiz, İspanya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülke konumuna ulaşmıştır. Ülkemiz zeytincilik sektörü yeni dikilen fidanların meyve vermeye başlaması ile birlikte sürekli bir gelişim içine girmiş ancak son üç yıldan beri yaşanan küresel ısınma ve olumsuz hava koşullarının etkisi ile maalesef bu gelişim üretim rakamlarına yansıtılamamış ama 7-8 yıl önce olduğu gibi var ve yok yılları arasındaki da makas da çok azalmıştır. Önümüzdeki yıllarda ağaç sayımıza göre rekoltemizide de çok artış olacağını ve üretim miktarı ile de hedef koyduğumuz dünya ikinciliğini yakalayacağımıza inanıyoruz. Yeni iş yılımızın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.